برنامه نویسی چیست؟
احتمالا تا به امروز از طریق رسانه و یا جمعهایی که در آن قرار گرفتهاید، حداقل یک بار کلمه برنامه نویسی به گوشتان خورده باشد، یا اگر در زمینه دیجیتال فعالیت میکنید، بدون شک تا حدودی با این موضوع آشنا هستید. در این مقاله قصد داریم تا هر آنچه که لازم است در مورد برنامه نویسی بدانید را بیان کنیم؛ پس اگر به تازگی به حرفه برنامه نویسی علاقه مند شدهاید، با ما همراه باشید تا به شما بگوییم که برنامه نویسی چیست و چگونه میتوانید یک برنامه نویس موفق شوید.
اکثر افراد با شنیدن کلمه برنامه نویسی، تصویری از یک نفر در یک اتاق تاریک در ذهنشان مجسم میشود که رو به روی یک کامپیوتر حرفهای نشسته است و در حال تایپ سریع نوشتههایی به رنگ آبی و سبز بر روی صفحه نمایش میباشد و احتمالا قصد هک کردن یک سیستم بانکی را دارد!
اما تمام تعریف برنامه نویسی این طور نیست، بلکه این تصوری است که در باور عموم از این حرفه، شکل گرفته است. به طور کلی برنامه نویسی روشی برای حل مسائل است که کامپیوتر در این زمینه به ما کمک میکند. به زبانی سادهتر، برنامه نویسی نوشتن دستوراتی قابل فهم برای کامپیوتر است تا بتواند مشکلات پیش روی ما را حل کند. متخصصان این زمینه با استفاده از زبانهای مختلف، که در واقع زبان کامپیوتر است، میتوانند با این سیستمها ارتباط برقرار کنند.
به عنوان مثال، زمانی که به بانک مراجعه میکنید، کارمند با دریافت کد ملی شما میتواند از بین میلیونها نفر، حساب مورد نظر شما را بیابد و به تمام اطلاعات حساب شما دسترسی داشته باشد و این عمل به کمک برنامه نویسی امکان پذیر شده است. حال تصور کنید اگر بشر به دانش برنامه نویسی و کمک گرفتن از کامپیوتر دست پیدا نکرده بود، چقدر زمان و هزینه باید صرف پیدا کردن یک حساب بانکی میشد! مثالی که بیان شد تنها گوشهای کوچک از کاربرد برنامه نویسی در زندگی امروز انسانهاست.


کاربردهای برنامه نویسی
اگر میپرسید حرفه برنامه نویسی در چه جاهایی به درد انسان میخورد، باید در پاسخ به این سوال بگوییم، همه جا! جالب است بدانید که امروزه تمام سیستمهایی که کوچکترین اثری از هوشمندسازی در آنها دیده میشود، برنامه نویسی شدهاند. اگر به گوشی موبایل خود که بدون شک به صورت روزانه بارها از آن استفاده میکنید، نگاه کنید، متوجه تاثیر شگفت انگیز برنامه نویسی در زندگی بشر خواهید شد. تک تک کارهایی که قادر هستید با استفاده از موبایلتان انجام دهید، مانند فرستادن پیام، تماس، پخش ویدیو، پخش موسیقی و… برنامه نویسی شدهاند.
امروزه اشیا و وسایل خانه نیز قابلیت برنامه نویسی دارند و نسل جدید لباسشویی، یخچال و… همگی با استفاده از این حرفه، هوشمندسازی شدهاند. بنابر آن چه که گفته شد، میتوان این طور نتیجه گرفت که برنامه نویسی میتواند در تمامی علوم و صنایع و برای رفع تک تک نیازهای بشر کاربرد داشته باشد.
برنامه نویسی Back-End و Front-End
معمولا برنامه نویسان وب در دو زمینه بک-اند و فرانت-اند فعالیت میکنند. در واقع اگر برنامه نویسی یک وبسایت را به کوه یخ تشبیه کنیم، قسمتی از کوه که بر روی آب قرار دارد و دیده میشود، مربوط به بخش فرانت-اند و سایر بخشها که در زیر آب مخفی شده است، مربوط به برنامه نویسی بک-اند است. در ادامه این مقاله به مفهوم کلی این اصطلاحات می پردازیم.

برنامه نویسی Front-End
زمانی که صحبت از برنامه نویسی فرانت اند میشود، در واقع منظور همان بخشی از سایت است که برای کاربر قابل دیدن میباشد. به عبارتی دیگر، فرانت اند همان بخشی است که کاربر از طریق آن با سایت تعامل دارد. این نوع برنامه نویسی معمولا در دو بخش طراحی سایت و توسعه فرانت اند وب تشکیل میشود. البته لازم به ذکر است که در گذشته زمانی که صحبت از توسعه سایت میشد، عموما در مورد بک اند اقداماتی صورت میگرفت، در صورتیکه اخیرا این موضوع تغییر کرده. بدین ترتیب برنامه نویسی فرانت اند هم نیازمند توسعه شد.

برنامه نویسی Back-End
تعریف برنامه نویسی بک اند را میتوان از روی نام آن به خوبی استنباط کرد. همانطور که مشخص است Back به معنای پشت است؛ بنابراین برنامه نویسی بک اند نیز مربوط به پشت صحنه نرم افزارها و اپلیکیشنها است. جایی که کاربر از آن خبر ندارد و نمیداند که چه اتفاقی در آنجا افتاده است.
در تعریفی تخصصیتر، میتوان اینطور بیان کرد که برنامه نویسی بک-اند مربوط به کدنویسیهای سمت سرور است. بک اند، هسته و مرکز یک وبسایت را تشکیل میدهد که وظیفه کنترل منطق بر عهده آن میباشد. معمولا برای برنامه نویسی در این زمینه، از زبانهای PHP، Ruby و پایتون استفاده میشود.
انواع زبان های برنامه نویسی
اولین گامی که هر متخصص در شروع کار خود باید بردارد، کسب مهارت در زبانهای برنامه نویسی است. زبانهای برنامه نویسی شامل علائم و حروف قراردادی است که با استفاده از آنها میتوانید با کامپیوتر ارتباط برقرار نمایید. تاکنون هزاران زبان برنامه نویسی با اهداف گوناگون به وجود آمدهاند و هرساله نیز این تعداد رو به افزایش است، اما تنها تعدادی از این زبانها کاربردهای گسترده دارند. البته نیازی نیست که یک نفر به تمام زبانهای موجود مسلط شود، بلکه کافیست با توجه به حوزه فعالیت خود، زبان مورد نظر و مناسب را فرا بگیرید.
اگر به دنبال این هستید که بدانید انواع زبان برنامه نویسی چیست ، در ادامه با چند مورد از رایجترین زبانهای برنامه نویسی آشنا خواهید شد.

زبان برنامه نویسی تحت دسکتاپ
متخصصان برای اینکه بتوانند نرم افزارهای تحت ویندوز و دسکتاپ را توسعه دهند، به این دسته از زبانهای برنامه نویسی نیازمندند. برخی از این زبانها که که بسیار رایج هستند، عبارتند از: ویژوال بیسیک C# ،C ،C++ ،Java ،Python ،Perl ،Visual Basic
زبانهای برنامه نویسی تحت وب
زبانهای برنامه نویسی تحت وب که در زمینه سمت کاربر کاربرد دارند، HTML ،CSS ،JavaScript ،JQuery میباشند و زبانهای مناسب برای برنامه نویسی بک اند، Java ،PHP ،Ruby ،Python ،ASP.NET هستند.
زبانهای برنامه نویسی موبایل
به منظور برنامه نویسی و یا توسعه اپلیکیشنهای موبایل، برای سیستم عاملهای مختلف نظیر: اندروید و iOS، از زبانهایی مانند: C# ،Java ،Swift ،Ruby ،JavaScript و Objective-C استفاده میشود.

مهارت های لازم برای برنامه نویسی
برنامهنویسان برای آنکه در حوزه کاری خود موفق باشند، نیاز به مهارتهای متعددی دارند تا بتوانند به خوبی از پس مسئولیتهایی که بر عهدهشان است، برآیند. برای آنکه بدانید چگونه میتوان تبدیل به یک فرد کاربلد در این زمینه شد، لازم است در ابتدا با مهارتهای اولیه آشنا شوید. بهترین برنامهنویسان، علاوه بر دانش کدنویسی و مهارتهای تکنیکی، قابلیتهایی مانند تفکر خلاقانه و کار تیمی دارند.

یادگیری مفاهیم
مهارت درک صحیح مفاهیم و یادگیری مطالب و ارتقای سطح دانش، یکی از مهمترین خصوصیت های یک برنامه نویس است

مهارت های حل مسئله
یک برنامه نویس موفق باید بتواند برای حل هر مسئله ای چندین راه حل ارائه دهد و از بین آنها بهترین راه حل را انتخاب نماید

مهارت های نویسندگی
مستندسازی فرآیندها و اقدامات و توضیح و تفسیر مسائل و راه کارهای حل مسئله نیاز به تسلط برنامه نویس به نوشتن سناریو و مطلب دارد

مهارت های ریاضیاتی
بسیاری از مشکلات راه حل دارند و راه حل های ریاضیاتی با توجه به دقت و سرعتی که دارند بهترین راه حل ها برای حل مسائل هستند

مهارت های ارتباطی
یک برنامه نویس دائما در تعامل با هم تیمی ها، مشتریان و کاربران نرم افزار است و باید مهارت های ارتباطی لازم با افراد را داشته باشد

ذهن کنجکاو
برنامه نویسی به استعداد خاصی نیاز دارد و آن کنجکاو و تحلیلگر بودن ذهن برنامه نویس است تا نگاهی متفاوت به پیرامون خود داشته باشد
کاملاً مشخص است برنامهنویسی علاوه بر مهارت، به استعدادها و ویژگیهای شخصیتی خاصی نیز نیازمند است. بنابراین توصیه میکنیم پیش از تصمیمگیری در مورد شروع یادگیری آن و انتخاب این تخصص به عنوان شغل آینده، در آزمونهای شخصیتشناسی شرکت کنید تا بیشتر با استعدادهای خود آشنا شوید و دریابید که آیا این شغل مناسب شما هست یا خیر؟!

شروع کار برنامه نویسی
حال که با اهمیت این شغل و مهارتهای مورد نیاز آن آشنا شدید، زمان آن رسیده که به سراغ پاسخ سوال چگونگی شروع یادگیری آن برویم.

تعیین اهداف
هدف شما میتواند کسب درآمد، ساخت یک سایت، استخدام در یک شغل مطلوب، فریلنسینگ، دورکاری، به چالش کشیدن خود و یا هر چیز دیگری باشد

انتخاب زبان برنامه نویسی
این سوال که بهترین زبان کدام است، از اساس غلط است، چراکه هر زبان برنامه نویسی برای هدف خاصی طراحی شده و چیزی به عنوان بهترین یا بدترین وجود ندارد

تمرین تمرین تمرین
زبانهای برنامهنویسی هم مانند هر زبان دیگری، نوعی مهارت محسوب میشوند و تمرین آنها مهمترین مسئله است. تلاش کنید به صورت منظم و روزانه تمرین داشته باشید

تعیین حوزه کاری
میتوانید در حوزههایی مانند برنامهنویسی وب، توسعه نرمافزار برای ویندوز، توسعه اپلیکیشن برای اندروید، ادمین دیتابیس، آنالیزور سیستمها و… فعالیت کنید

آموزش و یادگیری
آموختن مهارت برنامهنویسی، تازه شروع کار است؛ چراکه این دانش هیچ انتهایی ندارد. درواقع هرچقدر در این زمینه جلوتر بروید، میفهمید که چیز زیادی نمیدانید

پیشرفت در برنامه نویسی
بازار کار امروز به کسی بها میدهد که بتواند در حوزه کاری خود به اندازه کافی ماهر باشد. بنابراین باید تلاش کنید تا تواناییهای خود را به بالاترین حد ممکن برسانید

بازار کار برنامه نویسی
از آنجایی که علم IT روز به روز در حال پیشرفت است، نیاز جامعه به استخدام متخصصان این رشته در مشاغل مختلف نیز هر روز بیشتر میشود. برنامه نویسی هم یکی از زیرشاخههای بسیار مهم IT است و در اکثر بخشهای زندگی بشریت ورود پیدا کرده است.
در حال حاضر تقاضای نیروی متخصص برنامه نویسی در داخل کشور قابل قبول است و اکثر سازمانها با ورود به عرصه IT، حداقل به یک متخصص برنامه نویس نیاز دارند. در سالهای اخیر در ایران، میزان استخدام برنامه نویس، به خصوص کسانی که به زبانهای برنامه نویسی تحت وب تسلط دارند، به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده است و پیش بینی میشود که این روند همچنان ادامه پیدا کند.
حقوق متخصصان در این زمینه به صورتی است که اگر در شرکت دولتی مشغول به کار باشند، طبق قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق ماهیانه آنها تعریف میشود و اگر در بخش خصوصی مشغول به کار باشند، با توجه به میزان تجربه، تخصص، مهارت و به صورتی توافقی با کارفرما، ارقام مختلفی به عنوان حقوق دریافت میکنند.





جمع بندی نهایی
در این مقاله سعی بر آن داشتیم که به صورت دقیق و مفصل بیان کنیم برنامه نویسی چیست و برای اینکه تبدیل به یک فرد حرفهای در این زمینه شویم، چه اقداماتی لازم است تا انجام دهیم. دنیای برنامه نویسی بسیار بزرگ است و زبانهای برنامه نویسی زیادی وجود دارد که با توجه به حوزه فعالیت خود می توانید آنها را فرا بگیرید. امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی بوده باشد. به نظر شما برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه ای باید حتما تحصیلات دانشگاهی مرتبط با این رشته داشت یا می توان این مهارت را به صورت خودآموز فرا گرفت؟ نظرات خوبتان را با ما به اشتراک بگذارید.

برای دریافت یک مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
056-32354001

سوالی دارید؟
امروز با ما تماس بگیرید!
056-32354001
درباره فرآیند آموزشی ما
فرآیند آموزشی شرکت دانش بنیان فاواگستر سپهر با هدف تربیت برنامه نویسان حرفه ای برای ورود به بازار کار
دانلود PDF